zondag 27 oktober 2013

Harry Mulisch, De aanslag


 

zakelijke gegevens
auteur: Harry Mulisch
titel:De aanslag
jaar van uitgifte: 1982
aantal pagina's: 247
uitgeverij: de bezige bij

Waarom dit boek?
Hallo allemaal, ik heb het boek De aanslag gelezen van Harry Mulisch gelezen. Ik heb dit boek gekozen omdat mijn vader de schrijver Harry Mulisch een echt goede schrijver vond. Hij heeft zelf ook dat boek gelezen.

De schrijver
Harry Kurt Victor Mulisch werd geboren op 29 juni 1927 in Haarlem. In 1936 gingen zijn ouder scheiden. Na de tweede Wereldoorlog werd Harry opgepakt, omdat zijn vader tijdens de oorlog de verplicht ingeleverde goederen van Joden beheerde. Dit deed zijn vader om zijn Joodse vrouw en zoon uit handen van de Duisters te houden. In 1949 Is Harry Mulisch beroepsschrijver geworden.

Waar gaat het boek over?
Het boek is verdeeld in verschillende episodes, elk episode is een verschillend stuk verhaal uit het leven van Anton. Ik beschrijf elk stukje episode kort.
eerste episode , 1945
Tijdens de Tweede Wereldoorlog woonde Anton Steenwijk in de stad Haarlem. Hij woonde in het huis buitenrust met zijn ouders en broer. Alles liep rustig bij hun in de straat. Totdat er een NSB'er wordt doodgeschoten. De NSB'er werd doodgeschoten voor het huis van de buren. De buren, Korteweg, legden het lijk voor het huis van Anton. Peter, de broer van Anton, wilde het lijk weer terug leggen toen de Duitsers er aan kwamen. Peter vluchtte. Anton werd meegenomen en hun huis werd in brand gestoken. Anton kwam terecht in een cel met een gewond meisje dat veel met hem praatte. Anton werd enkele uren later opgehaald en gebracht naar Amsterdam waar hij familie had.
tweede episode, 1952
Anton is verder bij zijn oom blijven wonen. Later kwam hij erachter dat zijn ouders tijdens de inval zijn neergeschoten. In 1952 ging Anton naar een feestje terug in Haarlem. Hij ging op bezoek bij de familie Beumer, een van de buren van vroeger van Anton. Ergens in de stad was een monument opgericht voor de gevallenen in de 2e wereldoorlog, waarop ook de namen van Anton's ouders stonden. Na dat wilde Anton nooit meer terug in Haarlem komen.
derde episode, 1956
Nadat hij zijn kandidaatsexamen medicijnen ging hij op kamers wonen. Hij las heel veel maar niet over de oorlog en politiek. in 1956 komt Anton zijn oudere schoolvriend Fake tegen tijdens een demonstratie tegen alles wat met het communisme te maken heeft. De demonstraties lopen uit op rellen en oproer met de politie. Anton nodigde Fake uit om binnen te komen iets te drinken. Anton zei allemaal dingen over de vader van Fake en Fake verdedigde zijn vader met alles. Hij zei dat de communisten verantwoordelijk waren voor de dood van zijn vader. Anton zei dat dat niet waar was en zei dat zijn vader zelf ook fout zat. Het liep een beetje uit de hand in de kamer en Fake gooide met een fles die op de kachel kwam. Er kwam heel veel roet uit de kachel en verschillende dingen waren gebroken. Fake vertrok.
vierde episode, 1966
Na het examen arts trouwde hij in 1961 met Saskia de Graaff. Een jaar later werd hun dochtertje Sandra geboren. In 1966 op een begrafenis ontmoette hij een oud-verzetsstrijder. Het was Takes, degene die de NSB'er had vermoord. Hij had het samengedaan met zijn vriendin Truus, degene die Anton had ontmoet in de cel nadat hij was opgepakt. Anton ging een paar dagen later naar het huis van Takes waar hij een foto van Truus zag.
laatste episode, 1981
Anton scheidde uiteindelijk van Saskia en trouwde daarna met een andere vrouw Liesbeth. Hij kocht een paar huizen in Gelderland en Toscane. Toen Sandra 16 jaar was ging hij met haar naar Haarlem, naar de duinen waar Truus geëxecuteerd was. in 1981 liep Anton mee met een vredesdemonstratie met zijn zoon Peter (uit zijn 2e huwelijk). Tijdens die demonstratie kwam hij Karin Korteweg tegen (de buren van Anton in de 2e Wereldoorlog en de NSB'er was neergeschoten). Ze vertelde dat ze naar Nieuw-Zeeland waren verhuisd. In 1948 had haar vader zelfmoord gepleegd. Ze hadden het lijk van de NSB'er verplaatst zodat de hagedissen van meneer Korteweg niet ingenomen zouden worden door de Duisters. Ze hadden het lijk ook niet bij de andere buren van Anton neergelegd omdat die familie Joden in huis hadden. Het huis van Anton was dus de enige oplossing. Anton zou uiteindelijk een van de laatste zijn die de oorlog overleefd hebben.

titelverklaring
Nadat de NSB'er doodgeschoten was en voor het huis van Anton was neergelegd komt zijn familie plotseling in grote problemen. Het komt als een aanslag in.

opbouw boek
Het genre van dit boek is een roman. Het boek heeft 254 bladzijden, het bestaat uit 5 delen, die zelf weer verdeeld zijn in hoofdstukken en een proloog. Het proloog is in dit verhaal vooral informatief want er wordt informatie gegeven over de straat of kade waar Anton woont.
Het einde van het boek is gesloten, omdat alle vragen die Anton had tijdens zijn verhaal zijn opgelost. Hij weet nu waarom het lijk voor zijn huis werd neergelegd.

personages
Anton Steenwijk:Is de hoofdpersoon. In de eerste episode is hij 12 jaar en in de laatste ongeveer 48 jaar. Anton is een flat character omdat zijn uiterlijk en gedrag het gehele verhaal door hetzelfde blijft. Hij is slank, lang, donker haar en heeft een notenkleurige huid.
Cor Takes:is een round character. Hij was degene die samen met Truus de NSB'er doodde. Takes drinkt en rookt veel. Voor de oorlog was hij wiskunde leraar. Hij had donkerbruine ogen waarvan het linker anders was dan het rechter.
Saskia:Zij is de eerste vrouw van Anton en is Stewardess bij KLM. Ze lijkt op Truus die in de cel het gezicht van Anton steeds aanraakte. Hun dochter heet Sandra. Liesbeth is Anton's tweede vrouw. Hun zoon heet Peter die vernoemd is naar de overleden broer van Anton.

thema
Anton is eigenlijk het hele verhaal bezig om de aanslag te verwerken en te verklaren. Belangrijk is de hoofdvraag: Wie had de dood van zijn familie op zijn geweten? De Duitsers? of toch degene die het lijk voor hun huis heeft neergelegd. Het gaat in dit verhaal niet echt om de persoonlijke geschiedenis van Anton. Want zijn geschiedenis loopt eigenlijk gelijk aan de algemene geschiedenis. Dus de 2e wereldoorlog.

het einde herschreven
Tijdens de demonstratie ontmoet hij Karin Korteweg. Ze vertelt hem van alles, over dat haar vader gestorven is, en waarom ze het lijk van de NSB'er heeft verplaatst. Ze vraagt ook hoe het met hem gaat. Wel goed, zegt Anton. Alleen ik wil zo graag weten waarom ze dat lijk verplaatst heeft. Ze vertelt hem dat ze niet wilde dat de hagedissen van haar man in beslag zouden genomen worden door de Duisters. Ook kon ze het niet neerleggen bij de andere buren omdat die joden in huis hadden. Ze zegt hem na een tijdje gedag en gaat richting haar auto om naar huis te gaan. Anton is woedend en volgt haar richting huis. Zij gaat naar binnen. Hij twijfelt geen moment en belt aan om haar toch nog even te spreken. Als ze de deur open doet springen de tranen in zijn ogen. Woedend is hij. "hoe kon je ons dit aan doen!?, m'n vader, moeder en broer, allemaal dood!" Hij pakt zijn mes en geeft haar 5 steken in haar ribben. Stilte, eindelijk stilte en rust in zijn hoofd. Na al die jaren in twijfel te hebben geleefd. Hij kon zich niet beheersen, hij moest wel. Dit was de enige manier om rust in zijn leven te krijgen. Anton wordt gearresteerd en krijgt 23 jaar gevangenisstraf. Als hij ooit uit de gevangenis komt is hij waarschijnlijk 70 jaar. 

filmpje
trailer van "de aanslag"

Eigen mening

Dit boek is een boek voor de mensen die van lezen houden. Mensen met spanning of die ontspanning willen. Dit boek is goed voor de onwetende over de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog. De schrijver neemt je mee in de emoties en gebeurtenissen die Anton meemaakt. Over de rare gebeurtenissen en mensen die hij leert kennen. Dit boek is een aanrader voor een goed verhaal. Als je niet oplet bij dit boek wordt je opgeslokt en weet je niet meer waar het over gaat. Houd uw gedachten erbij en baan je een weg door antons familie en gedachten. Dit boek is zeker 4 sterren waard van de 5!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten